Kasteel 2 07/08
 

Klik op een miniatuur om de slideshow te starten. Snelheid: sec. per foto. Volledig scherm

Uitslagen & Standen

Verslagen

  
    

17 mei: Het Kampioenenbal

   

Een nieuwtje van De Toren in samenwerking met de OSBO. Het Kampioenenbal. Alle kampioenen uit de 2de, 3de en 4de klasse gaan vandaag de strijd aan met de andere kampioenen in hun klasse om uit te maken wie zich de enige echte kampioen van de 2de, 3de en 4de klasse mag noemen.

Omdat ons tweede team kampioen van de 2de klasse D is geworden zijn wij natuurlijk ook van de partij. De loting wijst uit dat wij in de ½ finale tegen een gelegenheidsteam van De Toren moeten spelen. Dit team speelt buiten mededinging mee omdat O&O uit kampen helaas heeft moeten afzeggen. De Toren brengt een aantal hele sterke jeugdspelers op de been, aangevult met een paar senioren.

Tegen Nick Beijerinck (onlangs 2de van Nederland in de C-categorie) speelde Leon een spannend potje. Met weinig tijd won hij een kwaliteit, maar zijn tegenstander had aanvalskansen. Nick won de kwaliteit terug en een gelijkstaand eindspel ontstond. Het punt werd eerlijk gedeeld.

De andere ½ finale. Het sterke WDC 1 wint met 5½-2½ van De Toren 3 en plaatst zich dus voor de finale.

Jermo maakt vandaag zijn debuut. Hij valt in voor Sjaak Laurant en doet dat heel erg goed. Jermo zat lekker te schaken tegen Arie Schouten. De dames verdwenen al snel van het bord en Jermo verloor een pion. Daarna speelde hij echter heel actief en won een kwaliteit. Het eindspel werd nauwkeurig naar de winst gespeeld met een heus schaakmat op het eind.

Mijn hoop om het tijdens de ochtend partij rustig aan te kunnen doen om voor de middag partij nog energie over te houden vliegt al snel de lucht in als ik al mijn concentratievermogen aan moet spreken om niet mat te gaan. Gelukkig blijf ik goede zetten doen en weet de aanval van mijn tegenstander te stuiten. Mijn tegenaanval blijkt wel dodelijk en zo wordt de eindstand op 5-3 bepaalt en kunnen wij ons op gaan maken om in de finale tegen WDC aan te gaan treden.

 

Rob speelde een spannende pot tegen Justin Gunther. Rob wist zelfs een extra dame te halen, maar die verdween weer snel van het bord. Het toreneindspel met een pion meer was niet meer te winnen.

In de pauze hebben de meeste spelers uit ons team blijkbaar nog energie over om te gaan vluggeren.

Mark valt vandaag in voor Maarten.

Onze start tegen WDC is heel voortvarend. We komen zelfs met 3-0 voor te staan. Hierna wordt het echter moeilijk.

 

Na overleg met Mark besluit onze teamleider Ritchy om een tactische concessie te doen en Mark op te offeren op bord 2. Zijn taak: Houd het lang vol!! En dat doet hij fantastisch. Vlak voor het einde van de de speeltijd moet hij zijn koning omleggen.

Ritchy speelt een mooie aanvals partij. Hier met het kwaliteitsoffer op c3!! De tegenstander verdedigt echter goed en met eeuwig schaak moet Ritchy in remise berusten.

Peter de Kort, ook al een zeer sterke tegenstander, wist niet veel te bereiken tegen Leon. Na afruil van de laatste zware stukken ontstond een pionneneindspel met een dichte structuur welke remise was.

Jos, had de plaats van Jermo overgenomen en speelde een gelijkopgaande partij tegen Berendsen. Jos kreeg zelfs een klein plusje met het loperpaar tegen paard en loper in een open stelling. Het was toch minimaal remise, maar in het eindspel wilde Jos misschien wel teveel, raakte enkele pionnetjes kwijt en de partij was niet meer te redden. Hier wordt het eindspel nog eens bekeken.

Bij een 3½-2½ voorsprong zijn alleen Leon en Mark nog bezig.

Als Mark uiteindelijk verliest en Leon niet verder komt dan remise wordt een toch nog verrassend gelijkspel behaald.

Een verrassend gelijkspel in deze spannende finale en toen moesten er vluggertjes gespeeld worden. Mark was er niet meer bij, maar ook de tegenstander van Jos bleek al weg te zijn, waardoor begonnen werd met een 1 ? 1 stand. De onderste borden haalden de resultaten en dat leidde tot een bijzonder knappe 4½ - 3½ overwinning!

Huub begint met de prijsuitreiking.

 

Een heel trotste teamleider haalt een mooie gegraveerde DGT op bij de competitieleider.

 

11 april: 7de ronde; Het Kasteel 2 - Zevenaar 3: 3½-

 

Vandaag moet het dan gebeuren. Het Kasteel 2 kan het kampioenschap veilig stellen.

Concurrent SMB treft vandaag nog een lastige tegenstander in de jeugd van De Toren.

Ik zie een "fantastische" combinatie van een zet of 6 diep. Met een tijdelijk dame offer moet ik in een goed eindspel terechtkomen. Op zet 5 blijk ik echter een rekenfout gemaakt te hebben en na stukverlies kan ik opgeven.

 

Als het bij ons 2-2 staat wordt duidelijk dat De Toren tegen SMB al 3½ punt gescoord heeft. SMB kan ons nu niet meer inhalen en we zijn dus zeker van het kampioenschap.

 

Bij 3½-3½ probeert Sjaak zijn partij nog te redden. Helaas lukt dat niet zodat we de enige partij van het seizoen verliezen van de degradant Zevenaar.

De trotse kampioenen.

 

14 maart: 6de ronde; Het Kasteel 2 - De Variant 1: 5-3

 

Met 2 matchpunten en 4 bordpunten voorsprong op grote concurrent SMB zouden we met een overwinning vandaag een goede stap naar het kampioenschap kunnen zetten.

Zoals ook verwacht bleek de Variant echter een zware tegenstander en we moesten dan ook tot het gaatje gaan om de overwinning binnen te kunnen slepen.

 

12 februari: 5de ronde; SMB 5 - Het Kasteel 2: 4-4

Opnieuw spelen de nrs. 1 en 2 vandaag tegen elkaar. Wint Het Kasteel dan staan we 4 punten los met nog 2 wedstrijden te gaan. Het zou een rampzalige wedstrijd worden. Nadat Mugdim en ik resp. een Dame en een stuk wegblunderden is Ritchy de eerste die iets van de achterstand goed weet te maken met een overwinning.

Met een 4-2 achterstand vechten Rob en Leon voor wat ze waard zijn om toch nog een gelijkspel uit het vuur te slepen. Met succes. Zowel Rob als Leon weten hun partij op de valreep te winnen waardoor deze krankzinnige wedstrijd toch nog in 4-4 eindigt. Hierdoor blijft Het Kasteel 2 matchpunten voor staan waardoor we nog steeds hele goede papieren hebben om het kampioenschap binnen te halen.

 

01 februari: 4de ronde; Het Kasteel 2 - PION 3: 4½-3½

 

De nrs. 1 en 2 uit de competitie spelen vandaag tegen elkaar. Wint Het Kasteel van PION dan zetten we een hele grote stap op weg naar het kampioenschap.

Ik speel vandaag tegen een oude bekende, Aad van Wieringen.

Maarten zal vandaag een voor het team hele belangrijke partij weten te winnen.

Ik speel vandaag een aanvalspartij waarin ik de tegenstander niet veel kansen geef. Een 1 dus.

 

  

14 december: 3de ronde; Velp 1 - Het Kasteel 2: 3-5

 

Vandaag staat het eerste van Velp op het programma van ons tweede.

Het zal een spannende wedstrijd worden die tot aan de laatste minuten van de speeltijd zal voortduren.

Nadat ik mijn geduld verlies omdat mijn aanval niet van de grond komt offer ik eerst een pion gevolgd door de kwaliteit. Het wordt een spektakel pot gevolgd door een professioneel uitgespeeld eindspel.

Ritchy lijkt heel goed komen te staan. Ergens gaat er echter iets fout, waardoor hij toch nog verliest.

Leon speelt een vreemde opening en lijkt slecht te staan.

Ook bij Rob gaat er in de opening iets mis waardoor hij een paar pionnen achter komt te staan.

Mugdim, een hele agressieve speler, speelt remise.

Joop zit hier al te analyseren met zijn tegenstander. Hij heeft zijn partij weer heel netjes gewonnen.

Inmiddels staan we met 4-1 voor en er zijn nog 3 partijen bezig. Het lijkt er op dat Sjaak en Ritchy het niet gaan redden. Het is dus aan Leon om het beslissende halfje binnen te halen.

De tegenstander doet er alles aan om een punt uit het vuur te slepen. Leon staat echter te goed en met nog iets meer dan een minuut op de klok geeft de tegenstander ineens op.

Omdat PION van SMB heeft gewonnen staan we nu alleen aan de leiding met 2 matchpunten voorsprong op de nr. 2.

16 november: 2de ronde; Het Kasteel 2 - UVS 3: 5½-2½

Ritchy heet de gasten welkom en loopt nog even alle borden langs.

 

Ritchy en ik zullen niet verder dan remise komen.

 

Joop wint weer vandaag op bord 8.

Ook Leon wint vandaag, terwijl Sjaak remise speelt.

Ik sta de hele partij fantastisch. Jammer genoeg kan mijn tegenstander uiteindelijk vluchten naar een eeuwig schaak combinatie.

De topborden doen het weer heel goed vandaag want ook Maarten zal een vol punt binnen halen.

 

Ik zoek nog steeds naar een manier om remise vanwege herhaling van zetten te ontwijken.

Het bord van Ritchy krijgt aan het einde van de wedstrijd heel veel bekijks.

Hij is verzeilt geraakt in een heel moeilijk toren eindspel dat niet meer te winnen valt.

 

19 oktober: 1ste ronde; De Toren 4j - Het Kasteel 2: 1½-6½

Vandaag begint het seizoen ook voor ons tweede team. Het jeugdteam van de Toren staat op het programma.

Er wordt gespeeld in een ruime zaal van het Olympus College.

Joop speelt tegen een meisje van 9. Het wordt een lastige partij.

Maarten speelt, op bord 1, een hele goede partij.

Leon speelt een hele interessante opening. Ergens verlies hij echter een pion waar door er een lastig toreneindspel over blijft. Als de torens er af gaan resteert een remise eindspel.

Ritchy speelt een dijk van een partij. Vergeleken met zijn tegenstander gebruikt hij wel wat veel tijd. In hevige tijdnood blijft hij echter de goede zetten doen en weet hij ook het volle punt naar huis te halen.

Ik ben, net als Mugdim, al heel snel klaar. Mijn tegenstander speelt veel te snel en ziet daardoor lang niet alles. Een vol punt dus!!

 

 

Rob heeft het lastig. Nadat zijn tegenstandster zijn remise aanbod weigerde komt ze steeds beter te staan. Ze heeft echter nog maar heel weinig tijd waar Rob netjes gebruik van maakt. In gewonnen stelling gaat ze uiteindelijk door de vlag. (Ze had aan het einde natuurlijk nog snel even remise aan moeten bieden.)

 

 

De Slotavond 07/08 | De Jeugdclubavond 07/08 | Clubavond 07/08 | Afsluiting Externe seizoen 07/08 | Kasteel 2 07/08 | 1ste Giesbers Jeugdschaaktoernooi | Snelschaken voor clubteams 08 | De jeugd extern 07/08 | Kasteel 1 07/08 | Trainingen voor de senioren 07/08 | 26ste Basischolenschaaktoernooi | Kasteel 3 07/08 | Corus 08 | Diepvoorde Invitatie Toernooi 07 | De Huldiging van Ritchy | Kasteel 4 07/08 | 3 provinciėn 07/08 | Jeugdclinics 07/08 | Oefenwedstrijd Kasteel - Mook | Zomerschaken 07 | Marktschaken 07/08 | De Trouwdag van Patrick & Lei | Open NK Dieren 07

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op maandag 01 december 2008