Kasteel 1 08/09
 

Klik op een miniatuur om de slideshow te starten. Snelheid: sec. per foto. Volledig scherm

 

Uitslagen & Standen

Verslagen

  
    

09 mei 2009: 9de ronde; Het Kasteel 1 - ASV 2: 4½-3½

 

Het Kasteel en ASV strijden vandaag om de tweede plaats....

voor het Kasteel staat er echter, naast de eer, ook nog iets anders op het spel. Handhaafd het team zich namelijk op de tweede plaats dan wordt een extra promotieplek voor de OSBO verdiend!

Rob speelde heel goed tegen Losekoot. Hier ging het echter mis in de tijdnoodfase. Er ontstond nog een incident wegens een onreglementaire zet van Rob, maar de stelling was en bleef verloren

Twan leek in de opening zijn tegenstander te overlopen op de koningsvleugel. Deze kreeg echter toch wel tegenkansen, maar in de tijdnoodfase sloeg Twan alsnog toe.

Maarten speelde met zwart op bord 1, bij afwezigheid van Wesley. Hij stond lange tijd wat gedrukt, maar kon zich met een winnende combinatie bevrijden.

De held van de dag was Caspar. Tegen de sterke routinier Fred Reulink belandde hij in een eindspel met een klein plusje, een betere pionnenstructuur. Dat werd omgezet in pionwinst en er verscheen een sterke vrijpion op de b-lijn. Iedereen betwijfelde, of dit wel gewonnen was, maar Caspar drukte onverstoorbaar door. Fred gaf op, toen hij mat zou gaan. Een geweldige prestatie van onze houwdegen, die hier bewees, ook echt te kunnen schaken.

Henk kwam tegen de andere captain Holtackers plezierig uit de opening. Hij zette echter wat te optimistisch voort, wat hem een zwaar verkreukelde pionnenstructuur opleverde. Een poging om een koningsaanval op te zetten kwam niet uit de verf en wit won.

Ton valt in voor vaste wedstrijdleider Daan.

Mark speelde een prachtige, gedurfde partij tegen de geduchte Theo Jurrius. Mark ging niet in op het Morra gambiet van zijn tegenstander, maar bezorgde hem een zwakke pion. Het zag er allemaal maar gevaarlijk uit met de koning van Mark in het centrum en allerlei open lijnen, maar het paste precies. Uiteindelijk won Mark in het eindspel.

Natuurlijk werd de fantastische tweede plaats voor debutant Het Kasteel 1 nog tot de late uurtjes gevierd bij "huis Chinees" Asia.

 

   

18 april 2009: 8ste ronde; Wageningen 2 - Het Kasteel 1:3-5

 
 

De eerste doelstelling van het eerste is gehaald, het handhaven in de 3de klasse KNSB. Toch staat er nog wel nog het één en ander op het spel. De strijd om de 2de plaats is nog helemaal open en Het Kasteel is ook nog in de race om voor de OSBO een extra promotieplaats te verdienen. Verder wil ons paradepaardje natuurlijk revanche nemen vanwege de grote nederlaag van vorig jaar tegen Wageningen.

Timman speelt in Wageningen 1.

Willem verloor met wit tegen de jonge Franssen een pion, maar kreeg daarvoor geweldig mooi spel. Dat leverde Willem een kwaliteit op. Hij zette echter niet helemaal goed voort, waardoor een eindspel van toren+pion tegen loper+3 pionnen op het bord kwam. Hierbij had geen van beiden nog winstkansen.

Caspar stond met de witte stukken steeds een fractie beter, zonder dat ooit de winst in zicht was. Het dubbel toreneindspel was ondanks een pluspion nauwelijks te winnen, ook zonder eeuwig schaak. Remise dus. Wesley kwam met zwart wat gedrukt uit de opening, maar zijn tegenstander kon geen goed plan vinden. Wesley zette gewoon zijn stukken goed neer en startte een koningsaanval, compleet met stuk- en torenoffers. Een zeer fraaie zege!

       

Tegen Clemens de Vos kwam Mark bepaald slecht te staan, misschien wel verloren. Hij belandde in een toreneindspel met een pion minder, maar op dit niveau worden eindspelen nogal eens slecht behandeld. De Wageninger had er ook niet echt kaas van gegeten, hij liet zich er eigenlijk simpel afschuiven.

 

 

28 maart 2009: 7de ronde; Het Kasteel 1 - Unitas 2: 5½-2½

 

Het eerste staat op dit moment op een fantastische derde plaats. Iedereen is heel erg gemotiveerd om die plek te verdedigen tegen het hele sterke Unitas.

Het openingswoordje van de wedstrijdleider.

Caspar mazzelde in de tijdnoodfase tegen Evie Wamelink en wint vanuit een verloren stelling.

Wesley was de man van de match, hij versloeg in de tijdnoodfase de sterkste Unitas speler Micha Jans.

 

De administratie moet natuurlijk ook nog gedaan worden.

Ondertussen wordt er ook nog een inhaalpartij gespeeld in de ¼ finale van de Ton Wouters trofee.

 

Mark speelt op bord 1 remise.

Henk treft dit keer als tegenstander een jonge invaller, rating 1345. Nu zegt rating bij die jochies niet zoveel, en ook hij speelde zeker beter dan zijn rating aangeeft. Maar toch won Henk redelijk gemakkelijk.

 

Willem speelt op bord 4 en maakt er remise van.

 

Hoewel hij met een kwaliteit en een pion meer de winstvariant over het hoofd zag speelt Rob knap remise op bord 8.

Maarten weet een moeilijk toren eindspel op bord 2 remise te houden.

De tegenstander van Hans wil maar geen remise accepteren. Er wordt dan ook door gespeeld totdat er alleen nog maar een Koning en Paard tegen Koning op het bord staan.

07 maart 2009: 6de ronde; Alteveer 1 - Het Kasteel 1: 4½-3½

 

Vandaag wordt er gespeeld in hartje Amsterdam in de keuken van een buurthuis..

Rob weet mooi te winnen en brengt, omdat Caspar ook een punt incasseert, het Kasteel op een 2-0 voorsprong.

Henk blijft het maar goed doen in de 3de klasse, ook vandaag pakt hij weer een punt.

Natuurlijk wordt er ook een bezoek gebracht aan het centrum van Amsterdam.

Het Kasteel staat met 4-3 achter en Wesley probeert er nog alles aan te doen om zijn gelijkstaande stelling te winnen. Het mag echter niet baten en de partij verzand in remise. Een krappe nederlaag voor Het Kasteel dus.

Natuurlijk wordt er na de wedstrijd in Amsterdam gegeten.

07 februari 2009: 5de ronde; Het Kasteel 1 - Kennemer Combinatie 3: 4½-3½

 

Rob stond lange tijd optisch gezien wat beter. In de tijdnoodfase deed hij iets verkeerd, waardoor hij een pion verloor. Erger was, dat de zwarte pluspion een gevaarlijke vrijpion was, die zijn hele stelling lamlegde. Rob offerde een stuk in de hoop te kunnen afwikkelen naar een lopereindspel, waarbij zwart de verkeerde loper had. Zover liet zijn tegenstander het echter niet komen. Rob verloor.

Henk had aan bord 7 een gemakkelijke middag. Zijn tegenstander Boulahfa speelde een soort gambiet, wat helemaal niet klopte. Toen hij behalve 3 pionnen ook nog een stuk verloor hield hij het voor gezien.

Maarten was alweer ?man of the match?, al zag het daar aanvankelijke niet naar uit. Hij verklungelde direct na de opening een pion. Zijn tegenstander, die moest winnen gezien de tussenstand, ging echter te ver bij zijn winstpoging. Hierdoor kon Maarten een heel gevaarlijke aanval opzetten tegen de zwarte koning. Op het einde mocht zwart blij zijn met de remise, die Maarten aanbood. Hierdoor was het beslissende halfje een feit.

Hans stond lang ongeveer gelijk. In de tijdnoodfase kon hij echter wat pionnetjes meepikken. Het was nog best lastig om eeuwig schaak te ontwijken, maar ook hij won.

Twan, onze supersub, had een moeilijke middag. Hij kwam niet lekker uit de opening en na een sterk kwaliteitsoffer van zijn tegenstander pakten zich donkere wolken samen boven zijn koningstelling. Hij deed zijn best, maar het bleek niet te houden.

13 december 2008: 4de ronde; Zeist 1 - Het Kasteel 1: 4-4

 

 

22 november 2008: 3de ronde; Het Kasteel 1 - Zukertort 3 (Amstelveen): 4½-3½

Mark en Caspar gaan een hele zware middag tegemoet.

 

Rob speelde zijn bekende spelletje tegen Finkenflügel. Ditmaal was het echter zijn tegenstander die veel tijd spendeerde aan het zoeken van de juiste zetten. Rob kreeg een fraaie loperdiagonaal a3-f8 en kreeg een uiterst comfortabele stelling met aanvalsmogelijkheden op de koningsvleugel. Het tijdsprobleem nekte de tegenstander uiteindelijk. Op de 28ste zet was de tijd op.

Na aanvang van de wedstrijd werkt de wedstrijdleider de administratie bij.

Het scorebord bij de ingang van de speelzaal.

In de grote zaal is inmiddels Sinterklaas aangekomen.

 

   

Henk speelde tegen Brookes een gelijkopgaande partij. Nadat de ontwikkeling netjes voltooid was werd er e.e.a. geruild en ontstond er een eindspel van loper tegen paard met wat pionnen aan beide zijden.....

Niet voldoende om de partij te beslissen en dus werd de eerste remise aangetekend.

   

01 november 2008: 2de ronde; Het Kasteel 1 - Caïssa 2 (Amsterdam): 3-5

Na de mooie overwinning in de eerste ronde staat vandaag de topper tegen Caïssa op het programma.

Evenals vorig seizoen treed Daan, bij thuis wedstrijden van het eerste, weer als wedstrijdleider op.

 

Peter zit al aan de soep als er in de grote zaal nog fel gestreden wordt om een gelijkspel uit het vuur te slepen.

Na een blunder van de tegenstander weet Mark knap zijn partij te winnen.

17 oktober 2008: Voorronde KNSB beker; Het Kasteel - Doetinchem: 2-2 (1½-2½)

Het Kasteel debuteert vanavond in de KNSB beker. Het zal een hele spannende wedstrijd worden.

Nadat Mark, op bord 1, heel knap remise heeft gespeeld lijkt Caspar regelrecht op de winst af te stevenen. Een sensatie hangt in de lucht.... Aan het einde van de partij gaat er echter van alles mis waardoor Caspar toch nog zijn koning moet omleggen.

Hans, speelde op bord 3, heeft zijn partij inmiddels gewonnen en omdat Twan, met een remise op bord 4, de eindstand op 2-2 heeft bepaald zullen vluggerpartijen de beslissing moeten brengen.

Caspar weet nu wel van zijn tegenstander te winnen en Mark speelt weer remise op bord 1.

Helaas verliezen Twan en Hans hun vluggerpartij waardoor het snelschaken met 2½-1½ door Doetinchem gewonnen wordt. Het Kasteel kan met opgeheven hoofd het beker toernooi verlaten.

 

De Slotavond 08/09 | De Clubavond 08/09 | Kasteel 1 08/09 | 2de Giesbers Jeugdschaaktoernooi | Kasteel 2 08/09 | Trainingen voor senioren 08/09 | 27ste Basischolenschaaktoernooi | Diepvoorde Invitatie Toernooi 08 | Marktschaken 08/09 | Zomerschaken 08

 

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op dinsdag 07 juli 2009